Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lieven Janssens : "Gezondheidshuis PIOEN bestaat 1 jaar, volop in verdere stevige ontwikkeling"

Opening Pioen Vorselaar oktober 2022

Op 1 oktober 2022 opende Gezondheidshuis PIOEN in Vorselaar de deuren, op initiatief van het lokaal bestuur.

"Nu, 1 jaar later, zijn we volop in ontwikkeling om ons doel te bereiken: PIOEN is een gezondheidshuis in Vorselaar waar disciplines met expertise in gezondheid en welzijn samenwerken aan de optimale levenskwaliteit en gezondheidsvaardigheden van haar burgers", zegt burgemeester Lieven Janssens (ActieV).

"Dit doorbraakproject was het allereerste pilootproject dat in Vlaanderen haar deuren opende. Vorselaar kreeg daarvoor de ondersteuning en erkenning van de Vlaamse overheid.

Gezondheidshuis PIOEN staat voor een open, laagdrempelig huis waar iedere burger terecht kan met vragen rond gezondheid.

Door de oprichting van het gezondheidshuis wil het lokaal bestuur tegemoetkomen aan de noden van haar bevolking: terug voorzien in voldoende eerstelijnszorg in de gemeente. 

Het is een open huis. Het Gezondheidshuis PIOEN huisvest ondertussen: een huisarts, een verpleegkundige, een vroedvrouw, een loopbaancoach, de BOV-coach, een maatschappelijk werker, voedingsconsulent, de mutualiteiten Solidaris en CM, de eerstelijnspsycholoog (i.s.m. het CGG) en het JongerenAdviesCentrum (JAC). Ondertussen zijn 5 vaste vrijwilligers actief betrokken in PIOEN.

Ook met het ziekenhuis AZ Herentals, Thomas More (zorgproeftuin LiCalab), Universiteit Antwerpen en het Wit-Gele Kruis wordt dagdagelijks samengewerkt.

Samenwerking, voorzien in verschillende disciplines van zorg en welzijn onder één dak, vormt dus de basis van het concept van Gezondheidshuis PIOEN.

Met het gezondheidshuis kiest het lokaal bestuur ook uitdrukkelijk voor preventieve zorg: “voorkomen is beter dan genezen”. Zo werd een preventiekalender uitgewerkt die elke maand een ander thema in gezondheidszorg en preventie behandelt.

Er is een gratis gezondheidsgids “BIBOPP” voor iedereen die dat wil. Ook voor 2024 staan nieuwe preventie-initiatieven in de steigers. Zo zal voor bepaalde kankerscreenings de oproeping vanuit de eigen gemeente verlopen. Dat maakt het veel herkenbaarder voor de inwoners.

Daarnaast zijn er allerlei activiteiten in het thema gezondheid, preventie en welzijn. Zo organiseren we wekelijks bewegingssessies aan de beweegbank (in het nieuwe gemeentepark) en staat er binnenkort een EHBO-infomoment voor huis-tuin-klus op de agenda.

Het komende jaar zal het ontwerp worden gemaakt van een nieuwbouwproject voor het gezondheidshuis. Deze zal naast het gemeentehuis komen liggen en aansluiten op het gemeentepark en de sociale campus waar ook bijkomende sociale dienstverlening wordt geclusterd: alle sociale- en welzijnsvoorzieningen worden zo op één campus samen gebracht.

Er staat PIOEN en Vorselaar dus nog een mooie en ‘gezonde’ toekomst te wachten!", besluit Lieven Janssens.   Foto's Adrie de Kok/NNieuws.

Opening Pioen Vorselaar op 1 oktober 2022

Opening Pioen Vorselaar op 1 oktober 2022

Pioen Vorselaar logo

Pioen Vorselaar logo

Markt 8, Vorselaar, België

Opening Pioen Vorselaar oktober 2022

Deel dit artikel